Reménykedésre ítélve                                                                            

P.Box, vagy Pandora’s Box? Az egyszerűnek látszó kérdés mögött egy ideje áldatlan viták zajlanak. A nyolcvanas évek legendás zenekarának elnevezését két különböző formáció is sajátjának vallja. A debreceni zenészekből álló csapat billentyűse, Cserháti István utóda, Szabó Krisztián, valamint a Társulatot is megjárt, újabban az Ómen énekeseként felbukkant P.Box frontember Koroknai Árpád fejti ki véleményét a kialakult helyzetről.

Három évvel ezelőtt, novemberben, az akkor még létező Almássy téri Szabadidő Központban eltökélt volt a P.Box abban, hogy nem folytatja az aktív muzsikálást. Aztán idén augusztusban Tiszalökön mégiscsak megmozdult a csapat. Miért döntöttetek a visszatérés mellett?
Koroknai Árpád: Így van, az akkori helyzetben bizonyos ideig nem akartuk folytatni a munkát. A műfaj, és ezen belül a hardrock zene olyan mélyre süllyedt le, hogy a P.Box nevéhez méltatlannak tartottuk a további működést. Nem egészen mostanra, és nem ilyen körülmények közé terveztük a visszatérést, hanem egy új album bemutatójával, és az ezzel járó felhajtással. Csinnadratta így is lett, csak épp negatív előjellel.
Nem sikkadhatunk el a tény mellett, hogy jelen pillanatban még akkor is két P. Box létezik, ha az egyik Pandora’s Boxnak nevezi magát. Ráadásul két alapító is a tagok között van. Tehát egy régi P.Mobil nótát idézve: Kié a Nagy „P”?
Szabó Krisztián: Sajnáljuk, hogy idáig jutottunk, ugyanis legalább fél éve folynak a tárgyalások a két zenekar között. Eddig sajnos eredmény nélkül. A mi álláspontunk: ezt a zenekart az 1987-es feloszlását követően 2001-ben, Debrecenben Cserháti Pityi újraalakította, azóta megszakítás nélkül kisebb-nagyobb aktivitással, de rendszeresen működik. 2006-ban valóban volt egy olyan bejelentésünk, hogy bizonytalan időre felfüggesztjük működésünket. Ez annyit jelent, hogy rendszeres fellépéseink ritkultak, de Debrecenben például 2007-ben és 2008-ban is koncerteztünk. Közben Kori – talán épp a zenekar passzivitása okán – elég sok felkérést kapott, ezért is gondolkodtunk el a visszatérésen. Ugyanakkor megdöbbentett minket, hogy Budapesten két korábbi tag, Sáfár Öcsi és Szabó István, zenekart szervez ezen a néven.
A Sáfár Öcsi basszusgitáros és Szabó István dobos nevével fémjelezett csapat viszont azt állítja, hogy jóhiszeműen jártak el a névválasztáskor, pontosan arra a bizonyos Almássy téri Szabadidőközpontban történt bejelentésre hivatkozva.
Sz.K.: A hivatalos sajtónyilatkozatból határozottan és egyértelműen kiderül, hogy szüneteltetésről, és nem végleges leállásról van szó. Ez olvasható honlapunkon (www.pbox.hu) is. A nyilatkozatot közösen fogalmaztuk, amit jogászként véglegesítettem. Mondanék egy példát: ha három-négy éven keresztül nincs Omega koncert, attól még Presser Gábor és Laux József, az egykori alapítók nem csinálnak Omega néven új zenekart. Ugyanígy Ritchie Blackmore és Jon Lord sem kezd Deep Purple néven koncertezni a jelenlegi zenekar egyéves szünetében. Ha egyes sajtóközleményekben úgy jelent meg, hogy a P.Box megszűnt, erre nekünk nem volt ráhatásunk.
A zenekar képviseletében – még megjelenésük előtt - Szabó István felhívott telefonon, ekkor mi (Koroknai Árpád énekes, Cserháti Gabi, Pityi özvegye, valamint jómagam) jeleztük, hogy továbbra is működik a Pandora’s Box. Közlésünk süket fülekre talált. Így 2001 óta létezik – megítélésem szerint a nevet jogosan használva - egy debreceni P.Box, melynek nevét Cserháti Pityi halála után ránk hagyományozta, és 2009 augusztusától Budapesten egy formáció, amely Pandora’s Boxnak hívja magát. A debreceni csapat tehát 2001 óta megszakítás nélkül működik, míg a budapesti 2009 augusztusától kívánja a nevet használni. Ezt tartjuk érthetetlennek, elfogadhatatlannak.
K.Á.: Magam részéről már eredetileg sem feltétlenül ragaszkodtam volna a P.Box névhez, és Pityi halála után is valamilyen ráutaló elnevezéssel szerettem volna folytatni. Miután a két ikon értékű alapító nincs az élők sorában, úgy gondoltam, a továbbiakban senki ne használja a nevet, szálljon sírba azokkal, akik kitalálták. Mivel Szabó István mindenáron ragaszkodott a P.Box elnevezéshez, a többiek felvették a kesztyűt. A zenekari szavazáskor 4:1 arányban egyedül maradtam. Természetesen elfogadtam a többiek döntését. Ugyanúgy az érvelésüket is, hiszen mi is hozzátettünk valamit a P.Box történetéhez. Fiatalkorom meghatározó zenekaráról van szó, akik a példaképeim voltak. Épp ezért vagyok büszke, hogy itt énekelhetek, és méltatlannak érzem a kialakult helyzetet. Nem mi indítottuk ezt a „háborút”, de muszáj volt felvenni a kesztyűt. Mikor Szabó Putyur felhívott, hogy Öcsikével megalakítanák a P.Boxot, elmondtam, hogy mi létezünk, a névre szükségünk van, mert folytatni szeretnénk, amit 2001-ben elkezdtünk. Egy P.Boxról forgatott filmből is kiderül, hogy nem ők ketten az alapítók, hanem Bencsik Samu és Cserháti Pityi, akik társakat kerestek a közös zenekarhoz.
A Rockinform nemrégiben közölt egy hozzá eljuttatott hírt, hogy a P.Box zenekari név hivatalosan védett. Ugyanakkor a koncertplakátokon a Sáfár-féle Pandora’s Box fölött is szerepel a bekarikázott R betű.
Sz.K.: Mind a két zenekar védjegykérelmet terjesztett elő a Szabadalmi Hivatalnál, a budapesti formáció a Pandora’s Box használatát kívánja megszerezni, megjegyezem, hogy az egyetlen jogosult Szabó István lenne. A mi kérelmünkben a P.Box elnevezés szerepel, amely annyiban különbözik a budapestiekétől, hogy a P.Box és a Pandora’s Box nevek szétválaszthatatlanok. Indoklásunk szerint mindkét nevet ugyanazzal a zenekarral azonosítja a közönség; hogy melyik lesz az a formáció, erről majd végső soron a bíróság fog döntést hozni. Jelenleg még egyik védjegykérelmet sem bírálták el a Szabadalmi Hivatalban. A védjegytől elkülönül a névhasználat joga, ami polgári jogi kategória. A névhasználat iránt a debreceni csapat keresetet fog benyújtani a bírósághoz.
Ha a budapesti Pandora’s Box nincs, akkor is ragaszkodtatok volna a névhez? Hiszen fölmerült az is, hogy Pityi halála után Pangea, vagy Cserháti István Emlékzenekar néven folytatjátok.
Sz.K.: Ha a zenekar 2006-ban tényleg megszűnt volna, akkor is így járnánk el ebben a helyzetben. Amikor a P.Box 2001-ben újra indult, akkor is volt névvita. 2005-ben Pityi halála után ez újból felmerült, hiszen egyrészt tisztában voltunk az örökséggel, és az ezzel járó küzdelmekkel. Amikor betegsége tragikus fordulatot vett, és nem volt kétség a kimenetele iránt, Pityi és a zenekar többi tagja között folyamatos megbeszélések zajlottak. Ennek a lényege, és Pityi határozott kívánsága az volt, hogy folytassuk tovább a megkezdett munkát, s mindezt P.Box néven tegyük. Azt az egész zenekar érezte, hogy az alapító halálával biztosan sokan úgy vélik majd, hogy nincs sok közünk a P.Box névhez, de mi egyébként sem mértük magunkat soha egyik alapítóhoz sem. Valóban fölmerültek az általad említett zenekarnevek, de – nem utolsó sorban – Pityi határozott kívánságára – az eredeti mellett döntöttünk. Egyébként – a két eredeti tag ellenére - ugyanilyen alapon nincs köze a másik P.Boxnak sem a névhez, hiszen ők nem alapítók, másrészt a többi tagja sohasem játszott a P.Boxban 2009 augusztusa előtt.
A Reményre ítélve és a Pangea albumok anyaga bőséges muníciót szolgáltatott a koncertek repertoárjához. Ám, ha a Pandora’s Box újra nekivág a világot jelentő deszkáknak, a közönség minden bizonnyal elvárja az új nagylemezt.
K.Á.: Már vannak ötleteink. Günter is mutogatott különböző témákat, nekem is vannak erre a célra tartogatott anyagaim. Ezeket máshová nem is szeretném elvinni. Ahogy régen is, szép lassan elkezdenek gyűlni az ötletek, aztán összeforrnak. A Pangeánál is hagytuk kiforrni a dalokat, most sem lesz sietős a dolog. Érezhető volt a különbség a Reményre ítélve és a Pangea lemez között, az utóbbi javára. Úgy gondolom, hogy nem feltétlenül muszáj kapkodnunk. Elképzelhető, hogy a 30. évfordulóra jövünk ki az új albummal.
Az eddigi lemezborítókon lévő információkból nem derült ki, hogy a rajta lévő nóták kinek a munkáját dicsérik, feltehetően közös munka eredményeképpen jöttek létre. Az alkotógárda ma is működőképes?
K.Á.: Természetesen. Akár az első lemezen, de a Pangeán is Cézi és Günter nagyon sok ötletet hozott, de Tamás is eléggé kreatív versenyző. Pityi a billentyűs hangszerelést készítette, és nyesegette az általunk növesztett „vadhajtásokat”, hogy a P.Box szellemiségéhez méltó nóták szülessenek. Ennek alapján a későbbiekben is jó irányba tudjuk terelni a dolgot. Krisztián friss erő, rá is számítunk a továbbiakban. Legutóbbi koncertünk előtt többször próbáltunk, hihetetlen élményt jelentett mindannyiunknak.
A rockzene kedvelői – és minden jobbérzésű ember - számára fájdalmas, hogy összefogás helyett egyfajta háború dúl olyan zenészek között, akiknek sokat köszönhet ez az amúgy sem agyonajnározott műfaj. Van kilátás a megegyezésre?
Sz.K.:  Amit eddig felsoroltam, az a dolog jogi része volt. Ám van egy erkölcsi vetülete is – az amúgy is egyre fogyó közönség felé elmagyarázni, hogy mi is történik valójában. Számunkra nem csak kellemetlen, de méltatlan is ez az egész hercehurca. Mindkét formációnak sokat árt ez a helyzet. Vannak, aki támogatnak minket, ezúton is köszönet érte, vannak, akik a budapestiek mellett teszik le a voksukat. Továbbá olyanok is akadnak, akik értetlenül állnak az egész előtt. Sáfár Öcsivel, akinek egész zenei munkásságát maximálisan tiszteljük, hosszasan beszélgettem Budapesten. Az ő eredeti jóhiszeműségét senki nem vitatja. Más kérdés Szabó István, aki a védjegy egyetlen jogosultja lenne. Ő az Almássy téri, akkori utolsó koncertünkön részt vett vendégként, így az ottani beszélgetések alapján már akkor mindennel tisztában volt. Ilyen módon az ő jóhiszeműsége megkérdőjelezhető. Egyébként a budapesti zenekar valamennyi tagja a nyilvános megjelenésük előtt már legalább fél évvel tudta, hogy mi használjuk és továbbra is használni kívánjuk a nevet, ezért ettől kezdve nem tekinthetjük őket jóhiszeműnek. Jelen helyzetben ezért a megegyezés, a megoldás, sajnos kizártnak tűnik. Ennek egyik oka Szabó István hozzáállása, aki közölte, hogy nekünk semmi közünk ehhez a zenekarhoz, a másik pedig, hogy a név kérdésében nem tudunk engedni. Egyrészt Cserháti Pityinek tett ígéretünk, másrészt a zenekar szellemiségéhez méltó zenei tevékenység okán. Nekünk nincs hová hátrálni.
Hegedűs István

2012 Pandora's Box